La Comissió de Valors Manresa 2022 es presenta amb ‘Paraules del Camí’

‘Paraules del Camí’ és la primera activitat organitzada per la Comissió de Valors del projecte Manresa 2022 i consta de dos actes que tindran lloc els dies 15 i 18 de juliol dins de les Festes de Sant Ignasi. A través de la conversa i també del silenci, la comissió proposa reflexionar sobre la societat que volem ser en espais que conviden a la pausa i al diàleg, com són el Claustre del Museu de Manresa i el Pou de  Llum.

Les Festes de Sant Ignasi se celebraran enguany del 15 al 31 de juliol i, en aquesta ocasió, s’encetaran amb el primer acte organitzat directament per la Comissió de Valors Manresa 2022, un grup d’intercanvi plural que, en els darrers anys, ha treballat per a confeccionar i enriquir el sistema de valors que sustenta els eixos i les accions que engloba el projecte Manresa 2022.

Formada per persones de la ciutat amb pluralitat de pensaments, ideologies i trajectes personals, la Comissió de Valors vol promoure espais d’intercanvi a la ciutat, per construir un bagatge comú de valors que sàpiga recollir la riquesa de la ciutat diversa que som. Perquè Manresa 2022 sigui especialment una oportunitat de viure en una Manresa aliada amb el bé comú.

Després de mesos d’un treball més intern, la comissió té el repte d’obrir-se a la ciutat i ho fa en un moment idoni per repensar la societat, després d’uns mesos de confinament i excepcionalitat. Així, la Comissió de Valors Manresa 2022 proposa dues activitats que conviden a la reflexió individual i col·lectiva sobre el tipus de societat que volem ser, ja sigui a través de la conversa amena a l’aire lliure  i amb els punts de vista de diferents agents cívics i socials o bé a través del silenci, en un espai inspirador com és el Pou de Llum i amb la introducció a la pràctica des dels mantres.

‘Paraules del camí’ es divideix en dos actes:

· Dimecres 15 de juliol · 19:00 h · Claustre del Museu de Manresa

Quina societat volem ser? Conversa compartint un te entre Xavier Melloni (jesuïta  i membre d’Inspiració 2022), Abdenour Tafzi (Associació Cultural Islàmica – Mesquita El Fath), Antoni Erro (president de la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa) i Alba Rojas (economia social i solidària).

· Dissabte 18 de juliol · 20:00 h · Pou de Llum

Quina societat volem ser? Descoberta des del silenci. Introducció amb cants de mantres amb el grup Sofà i Mantra (Alba Sanfeliu i Marisa Badia). Cloenda amb la presentació del baròmetre de valors, una eina per al canvi social des de l’interior de cada persona.

En ambdós casos l’aforament és limitat i es recomana la inscripció prèvia per tal de poder garantir la seguretat i les mesures de distanciament pertinents. La reserva de plaça és gratuïta i es pot fer a través del web www.manresa2022.cato bé presencialment a l’Oficina de Turisme de Manresa (Plaça Major, 10) en l’horari habitual.

‘Paraules del Camí’és una iniciativa de la Comissió de Valors de Manresa 2022 i l’Ajuntament de Manresa amb el suport de la Fundació Turisme i Fires de Manresa.

La totalitat dels actes del programa de les Festes de Sant Ignasi es presentaran la setmana vinent.

El baròmetre de valors personals i el quadern de bitàcola 

Dins de l’activitat del dissabte 18 de juliol al Pou de Llum, també es donarà a conèixer un altre de les accions en què  ha treballat darrerament la  Comissió de Valors Manresa 2022. Es tracta d’un baròmetre de valors personals post confinament que pretén ajudar a cada persona a fer un viatge personal i introspectiu, reflexiu i alliberador, sobre l’experiència del confinament i les seves conseqüències en el terreny personal, familiar i social.

Aquest baròmetre es plasmarà en una sèrie de preguntes recollides en un quadern de bitàcola. Aquest es repartirà entre les persones assistents, per convidar-les a recollir les seves  experiències i fer d’aquestes  un impuls per a avançar cap a la societat amable i enriquidora que volem ser.

La reflexió sobre els valors individuals i socials són la base de la identitat d’aquesta Comissió de Valors, en la qual se sustenten els valors el projecte Manresa 2022 i que, ara, també es materialitzen en aquestes primeres actuacions concretes.

El projecte Manresa 2022 i per què una Comissió de Valors?

El Projecte Manresa 2022 és una aposta estratègica de la ciutat, transversal i participativa, que s’inicia el 2013. El punt de partida del projecte és  commemorar els 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa i el repte de transformar aquest fet històric en una motivació per a créixer com a ciutat en valors i oportunitats.  La celebració al segle XXI d’aquest esdeveniment és  un al·licient per aprendre a fer dels canvis personals millores col·lectives.

Més enllà de les creences i de les ideologies, el projecte Manresa 2022 aspira a acompanyar canvis que quedin més enllà de les celebracions de l’any 2022. Uns canvis que es tradueixin en la millora de la qualitat de vida de les persones i en la forma com Manresa vol participar  dels reptes que tenim com a humanitat.

La creació de la Comissió de Valors suposa un primer pas per construir espais de diàleg a la ciutat, espais que es nodreixin de la riquesa immaterial de la ciutat, riquesa basada en la diversitat i en la capacitat de construir projectes plurals, però comuns. Projectes on els manresans i manresanes ens trobem, ens coneguem i ens valorem com a peces úniques i imprescindibles d’una ciutat que fem entre tots i totes.

Actualment, la comissió està formada per representants d’Inspiració 2022, del Consell Municipal de Solidaritat, de la Cova, de la Comunitat Islàmica i persones a títol individual. L’objectiu és agrupar  persones de diferents orígens culturals, de diferents àmbits professionals, de diferents edats… amb ganes que cada vegada més col·lectius s’animin a formar-ne part.

L’Ajuntament de Manresa ha volgut aprofitar l’oportunitat que ens brinda la commemoració dels 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a la ciutat, una fita històrica i de relleu mundial, per renovar la imatge que tenim de la nostra ciutat i la imatge que oferim al món. Partint de les arrels ignasianes, vol potenciar tant el seu llegat patrimonial com els seus valors, que són plenament vigents i que han d’impulsar la ciutat cap endavant per fer-la més sostenible i equilibrada.

L’objectiu és projectar una nova Manresa per canviar l’imaginari col·lectiu, per generar autoestima, per obrir-la al món, per fer de Manresa una ciutat més acollidora i més atractiva, tant per als manresans i les manresanes com per als visitants. En definitiva, per internacionalitzar la ciutat perquè esdevingui una autèntica destinació turística que aporti creació de riquesa al territori i que millori la qualitat de vida de la ciutadania.

Un dels aspectes fonamentals del projecte és el sistema de valors de transformació i de canvi i intercanvi social que l’acompanya i que s’ha treballat des de la Comissió de Valors Manresa 2022.

X