‘Dones defensores dels drets humans’, una exposició creada a Manresa per reconèixer les dones com a motor de la justícia social

La mostra, produïda per les entitats del Consell Municipal de Solidaritat i la Casa Flors Sirera, estarà al Passeig Pere III fins al 21 de desembre. L’estrena de l’exposició va coincidir amb el Dia internacional dels Drets Humans.

L’exposició “Dones defensores dels drets humans” forma part d’una proposta d’itinerari emmarcada en la campanya Manresa amb els Drets Humans. Un total de quatre exposicions es poden visitar fins al 21 de desembre. Es centren en dos temes clau: el paper de les dones en les transformacions socials i, per altra banda, les causes que provoquen processos migratoris forçats.

Les exposicions combinen dos espais: les exposicions “Dones defensores dels drets humans” The Backway: a l’origen de la migració africana”  es troben al primer tram del Passeig Pere III i les exposicions “Nissah”  i ”Sahel: terra, dona i aigua a la Plana de l’ Om.

 

Exposicions al Passeig Pere III

 

  • Dones defensores dels Drets Humans, una exposició de creació pròpia.

Des del passat 10 de desembre i fins al 21 es pot visitar al Passeig Pere III l’exposició ‘Dones defensores dels drets humans’, una mostra de deu defensores a diferents països que treballen per assolir la justícia social. Amb la coordinació de la Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera i l’edició d’Elena Sixto, les propostes han anat a càrrec d’entitats del Consell Municipal de Solidaritat de Manresa i també s’ha comptat amb la col·laboració del Consell Municipal de la Dona. Més concretament, hi ha participat Integració i Concòrdia, l’Associació Catalana per la Pau, el Col·legi Oficial de Treball Social, l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Manresa, Creu Roja Manresa, Enginyeria Sense Fronteres, Inshuti, el Servei Integral d’Atenció LGTBI+, el Siad Manresa i la Fundació Vicente Ferrer.

L’exposició vol esdevenir un reconeixement per a totes aquelles dones, reconegudes i anònimes, que treballen permanentment en la consecució i consolidació de drets, reconeixent a més les violències específiques que pateixen per la seva tasca. Així  l’exposició mostra la lluita de les dones per la defensa de la terra i el medi ambient, pels drets a la participació social, pel dret a decidir lliurement, entre d’ altres.  També vol ser un record per a totes aquelles dones que, com la manresana Flors Sirera, van ser assassinades mentre treballaven per construir societats més justes.

  • The Backway: a l’origen de la migració africana

L’exposició recull el testimoni de persones que viuen a l’origen de la migració i són afectades per aquest fenomen, a través de retrats fotogràfics i d’històries en text i àudio narrades pel periodista Xavier Aldekoa. L’exposició també inclou mapes, infografies i vídeos 360º dels punts clau de la ruta per oferir una experiència integral que faciliti la comprensió i empatia amb les persones que es veuen obligades a deixar la seva llar. Aquesta és una proposta de Ruido Photo que busca portar a Manresa una reflexió sobre l’origen de les migracions i així incidir en les societats d’acollida.

Exposicions a la Plana de l’ Om

Coincidint amb el 30 aniversari de l’ Associació Catalana per la Pau, entitat membre del Consell Municipal de Solidaritat, es poden visitar dues de les exposicions produïdes per l’esmentada entitat. Les exposicions recullen les prioritats d’una ONGD que vol incidir en les causes de les desigualtats i promoure projectes que donin oportunitats reals a les comunitats.

  • Nisahh

La història de quatre dones al Líban i Jordània, és exemple de la valentia i implicació de les dones en contextos especialment difícils per a promoure la igualtat de drets i oportunitats. El seu treball qüestiona els estereotips i mostra el treball per crear xarxes de suport i apoderar la comunitat.

  • Sahel: terra, dona i aigua

Un exemple de projectes de Cooperació que parteixen dels interessos dels col·lectius que construeixen plegats alternatives que permeten viure en dignitat als diferents poblats.

Amb aquestes exposicions es tancarà la campanya Manresa amb els Drets Humans coorganitzat amb el Consell Municipal de Solidaritat i que ha comptat amb el suport de Diputació.

 

Notícia publicada originalment a www.manresa.cat el 16/12/2020. Pots accedir-hi a través d’aquest enllaç.

X