Alfabet per la Pau, com vols utilitzar les paraules?: un itinerari de paraules per commemorar el Dia escolar de la No-Violència i la PauAlfabet per la Pau, com vols utilitzar les paraules?: un itinerari de paraules per commemorar el Dia escolar de la No-Violència i la Pau

 

L’activitat, organitzada per la Casa per la Pau i la Solidaritat Flors Sirera amb el suport del projecte Manresa-Mauthausen, ha consistit en l’elaboració d’un alfabet que grups d’alumnes han decorat amb les seves reflexions al voltant de la Pau. El material s’exposarà al primer tram del Passeig Pere III i es podrà veure fins al pròxim 12 de febrer.

Prop de 600 infants i joves de 7 centres educatius de Manresa han participat en la commemoració del Dia escolar per la No-Violènica i la Pau. L’ activitat ha acabat amb l’ elaboració col·lectiva d’ un “Alfabet per la Pau”. Conceptes com la comunicació no violenta, la pau positiva o la violència estructural, s’han treballat de forma participativa per detectar els orígens de la violència i veure que hi podem aportar personalment per a prevenir-la. El projecte s’ha  portat a terme des de la Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera de l’Ajuntament de Manresa i ha comptat amb el suport del projecte Manresa-Mauthausen.

Els alumnes han decorat l’alfabet amb reflexions al voltant de la pau, del seu significat i sobre com podem contribuir-hi. “L’Alfabet per la Pau” s’ha confeccionat a partir de paraules que han escollit els diferents grups dels centres escolars. Cada grup tenia assignada una lletra específica. El resultat d’aquest treball conjunt ha estat un itinerari de paraules, que es podrà visitar al primer tram del Passeig Pere III fins al 12 de febrer. Durant aquest dijous 28 de gener es muntarà, i divendres ja quedarà exposat. L’exposició té la voluntat d’ arribar al conjunt de la ciutadania i facilitar que els i les joves donin l’ opinió sobre temàtiques socials.

Seguint la línia d’altres anys, es va convidar a participar els grups de 4t d’ ESO vinculats al projecte Manresa-Mauthausen, tot i que després l’ activitat s’ha pogut obrir a d’ altres centres educatius. Els centres participants han estat: Cal Gravat, INS Lacetània, INS Lluís de Peguera, INS Pius Font i Quer, FEDAC Manresa, La Salle i CEIP Renaixença.

Dia Escolar de la No-Violència i la Pau

Des de l’any 1964, cada 30 de gener, se celebra el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (DENIP) per recordar el llegat de Mahatma Gandhi el dia que es commemora l’aniversari de la seva mort. Aquesta celebració, que va ser promoguda pel poeta i educador Llorenç Vidal i Vidal, ha acabat convertint-se en una celebració internacional a l’empara de les Nacions Unides.

A Manresa, el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau es promou des de la regidoria de Cooperació de l’Ajuntament de Manresa. Aquesta celebració forma part d’un programa anual que té per objectiu potenciar actituds empàtiques i prevenir conflictes, tant al nostre entorn més proper com en clau global. Aquesta actuació compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, les regidories de Cultura i Ensenyament i la xarxa Manresa-Mauthausen.

X