El prestigiós director d’orquestra cubà, Enrique Pérez Mesa, i el músic palestí, Iyad Staiti, faran una masterclass al Conservatori de Música de Manresa

La classe magistral de Pérez Mesà es farà dimarts, 16 de novembre, de 18 a 20 h. L’endemà, 17 de novembre,  serà el torn del  músic palestí, Iyad Staiti, qui farà una masterclass de música àrab, una actuació impulsada per l’Associació Catalana per la Pau i la Casa Flors Sirera a través del projecte “Músics per la Pau”.

Manresa rebrà els dies 16 i 17 de novembre dos importants músics de prestigi internacional, que faran dues classes magistrals al Conservatori Municipal de Música de Manresa. Es tracta d’Enrique Pérez Mesa, un dels directors d’orquestra cubans més reconeguts; i Iyad Staiti, músic palestí convidat per l’Associació Catalana per la Pau i la Casa Flors Sirera dins el projecte “Músics per la Pau”.

Enrique Pérez Mesa, que està una gira per Europa, serà a Manresa el 16 de novembre, convidat pel Conservatori de Música de Manresa. L’actual director titular de l’Orquestra Simfònica Nacional de Cuba farà una masterclass al centre manresà de 18 a 20 h. L’endemà serà el torn d’Iyad Staiti  qui farà una masterclass de música àrab.

Enrique Pérez Mesa es va graduar en l’especialitat de violí a l’Escola Nacional d’Arts amb els professors Inna Kuztnezova i Billy Mokatzian i de Direcció Orquestral en 1993 en l’Institut Superior d’Art, sota la guia del mestre Guido López-Gavilán. La seva carrera com a director comença en 1991 amb l’Orquestra Simfònica de Matances. El desembre del 2002 és nomenat pel mestre Leo Brouwer Director Adjunt de l’Orquestra Simfònica Nacional de Cuba, durant aquesta etapa treballa com a director d’orquestra del Ballet Nacional de Cuba. Ha col·laborat amb prestigiosos solistes, a més de presentar-se en importants sales de concerts, ha gravat música per a films cubans i espanyols, a més de col·laborar amb importants artistes de la música popular cubana. Actualment és Director Titular de l’Orquestra Simfònica Nacional de Cuba i Cap del Departament de Direcció Orquestral en l’Institut Superior d’Art. Ha desenvolupat en els últims anys un intens treball com a director, col·laborant en la consolidació del moviment simfònic a Cuba. Ha ofert classes magistrals de Direcció Orquestral a Colòmbia, Mèxic i a València-Espanya; i participat com a jurat en importants concursos internacionals.

Iyad Staiti és el director general de l’escola de música Al Kamandjati que treballa a Palestina i al Líban, per tal d’acostar aquesta disciplina als nens i nenes, especialment als llocs més desfavorits. Toca el llaüt, un instrument de corda pinçada amb forma de mitja pera. El músic palestí forma part del grup de músics palestins creat per l’associació Al Kamandjati, fundada l’any 2002 pel reconegut compositor i instrumentista Ramzi Aburedwan, amb l’objectiu de proporcionar educació musical als palestins i palestines sense recursos.

Aquesta associació disposa d’escoles a sis localitats de Palestina i a dues del Líban. Els centres incorporen l’ensenyament tant de la música clàssica occidental com de la música tradicional palestina, àrab i oriental. Compten amb estudiants i programes d’orquestra clàssica per a adults, així com programes d’ensenyament oriental que difonen en l’àmbit internacional.

La col·laboració amb l’Iyad arriba de la mà de l’Associació Catalana per la Pau (ACP), entitat que forma part del Consell Municipal de Solidaritat de Manresa i que té com a contrapart palestina, entre altres, l’escola de música Al Kamandjati. Des de fa anys, l’ACP impulsa Palestina Batega, una campanya que recull un seguit de representacions artístiques les quals permeten apropar la realitat cultural palestina a casa nostra.

A través de la música, el cinema, el circ o el teatre, aquesta iniciativa cultural aposta per obrir espais de diàleg i aprenentatge entre les dues realitats i, alhora, també vol actuar com a altaveu de les violacions dels drets humans que pateix el poble palestí.

No és la primera vegada que Iyad Staiti visita Catalunya. També a través de l’ACP, el director palestí ha realitzat concerts a Barcelona, Sabadell i Reus, juntament amb l’entitat catalana Cordes del Món, a més de diversos tallers amb ESMUC i Taller de Músics. Ara, Staiti torna a Catalunya per seguir treballant en la sensibilització sobre la causa palestina i ho farà amb diversos tallers amb escoles de música i Conservatoris arreu de Catalunya.

Notícia original: https://www.manresa.cat/web/noticies/9662-el-prestigios-director-d’orquestra-cuba-enrique-perez-mesa-i-el-music-palesti-iyad-staiti-faran-una-masterclass-al-conservatori-de-musica-de-manresa

X