És temps de repensar la pau

  • 90 milions de persones al món han deixat les seves llars i comunitats per conflictes, agressions i violacions dels drets humans. I moltes més per desastres ambientals (ACNUR, 2022). 

 

La porta de l’acollida, el conjunt escultòric de l’artista manresà Ramon Oms, representa una porta mig oberta amb una noia a una banda del llindar, que convida entrar a la ciutat. L’escultura, dedicada a Manresa i les seves dones, ‘És un homenatge a tota l’acció d’acollida que Manresa ha fet al llarg del temps amb pelegrins, refugiats, immigrants… és un homenatge a la ciutat, la ciutat que acull’. Darrere de la porta hi ha gravada la paraula acollida en català, castellà, basc i anglès i la definició que en va fer Pompeu Fabra: ‘Rebre algú, admetre’l a casa nostra, en la nostra companyia’.

La noia de l’escultura que obre la porta té la mà oberta. Joana Raspall en el seu poema ‘Podries’ destaca:

‘Per tot això pensa
que importa tenir
les mans ben obertes
i ajudar qui ve
fugint de la guerra,

fugint del dolor
i de la pobresa’.

Imaginem per un moment que en aquest conjunt escultòric la noia hi tingués un arma. Decidiríem entrar en una frontera militaritzada on ens rebessin armats a la porta? Com ens sentiríem? 

Europa promou fronteres obertes pels negocis, els diners i les mercaderies arreu del món; però fronteres massa tancades per al petit percentatge de les persones migrades i refugiades que intenten entrar al continent: tanques, policies, ‘presons’ o racisme institucional. Tanmateix, podem conviure amb justícia, empatia i dignitat.

Tal i com comenta Vicent Martínez Guzmán, ‘Els éssers humans tenim capacitats o competències per la violència, la guerra, l’exclusió o la marginació; però també per crear institucions de justícia, democràcia i convivència en pau, i establir relacions entre nosaltres basades en l’afecte, la tendresa o l’amor’

Com volem construir pau i seguretat entre la ciutadania de Manresa? A Manresa hi ha serveis legals, d’aprenentatge de llengües i altres suports per a persones migrades i refugiades. Però cal enfortir aquests serveis per una acollida adequada en temps i forma. A més, hem donat suport a iniciatives legals per a la regularització de les persones migrades a l’Estat Espanyol.

I jo, què hi puc fer?
Contacta amb Manresa Justícia Global

 

Alternatives des de Manresa al Món

Accions per una Cultura de Pau

Campanya “Esenciales”

Regularización Ya

Bages per tothom

Centre d’Informació a Treballadores Estrengeres, CITE

Escola de la Pau Sant Egidi

Càritas Manresa

Serveis d’acollida de persones refugiades amb papers: Fundació Tomàs Canet, APIP-ACAM, Creu Roja

Open Arms

Tallers educatius per primària i secundària: eduperlapau@ajmanresa.cat 

 

Fonts i enllaços: 

ACNUR – Informe de Tendencias Globales, 2002
Tendències i estadístiques clau; xifres recents de persones refugiades, sol·licitants d’asil, desplaçades internes i apàtrides en el món; xifres de persones retornades als seus països o zones d’origen.

Vicent Martínez Guzmán, 2004.  Enciclopedia de paz y conflictos. P. 916-919.

 

TORNA A LA WEB DE TEMPS DE CANVI

X