Què és la Casa Flors Sirera

Casa Flors Sirera

La Casa per la Solidaritat i la Pau, Flors Sirera és un equipament municipal especialitzat en temàtiques de Drets Humans. La seva finalitat és tant facilitar la tasca de les ONG de la ciutat com promoure “opinió” respecte al paper personal i col·lectiu a l’hora de construir societats basades en la Cultura de la Pau.

L’equipament  es va inaugurar l’any 2003 gràcies al treball del Consell Municipal de Solidaritat.

Objectius de l’equipament:

 • Oferir recursos per a l’educació en valors
 • Promoure el treball en xarxa de diferents iniciatives de la ciutat vinculades a drets humans i pau
 • Difondre bones pràctiques basades en un estil de vida respectuós amb les persones i el planeta
 • Obrir una porta al món i oferir una mirada crítica a les relacions internacionals
 • Facilitar la comprensió de situacions locals provocades per causes globals
 • Enfortir el teixit associatiu: cessió d’espais, formació…

Serveis

Què pots trobar a la Casa Flors Sirera?

Volem que la Casa Flors Sirera sigui un espai on estiguis còmode i que pugui facilitar relacions entre diferents persones i entitats. Si t’interessen les temàtiques de drets humans i estils de vida respectuosos, pots venir a compartir idees, demanar informació o fer-nos propostes d’activitats. També pots comptar amb espais gratuïts per a realitzar actes relacionats amb les temàtiques de la Casa.

T’oferim:

 • Punt d’ informació i assessorament en temàtiques de drets humans i Cooperació.
  Vols saber quines ONGD hi ha la ciutat? Vols programar una activitat d’educació en valors? Tens propostes sobre consum conscient?… Tenim personal tècnic especialitzat de dilluns a divendres. Molt millor si concertes hora prèviament.
 • Recursos i tallers sobre educació en valors.
  Vols realitzar activitats educatives o de coneixement de la realitat internacional? Et facilitem idees, materials i/o formadors i formadores per portar-les a terme.
 • Formació específica.
  Treballem conjuntament amb les entitats propostes formatives adequades a diferents edats i interessos. Des de l’autoconeixement per millorar les relacions interpersonals a l’anàlisi del context internacional: la cultura de la pau com un procés continu que iniciem en un mateix fins arribar a la dimensió global.
 • Punt de trobada
  Cessió de sales i acompanyament a les entitats per a la realització d’actes vinculats als temes de la Casa. Informació de com sol·licitar espai a l’apartat Tràmits.

Per què Flors Sirera?

... Aquesta és la música d’un poble en patiment, fam, dolor, violència, odis, rancors, violacions. Aquesta és la música d’una gent que molt va perdre en aquesta guerra, però hi ha quelcom que conservaren: el donar, el cantar, l’alegria.

Flors Sirera

El nom de la Casa va ser una proposta del Consell Municipal de Solidaritat.

Per què és dia Casa i no equipament? Perquè no som un “continent” d’activitats, som un espai relacional que vol enriquir la nostra ciutat amb propostes concretes per a construir un societat respectuosa, amable i transformadora. Som una Casa perquè acollim i perquè la diversitat és molt benvinguda amb la voluntat de créixer plegats cap al bé comú.

I per què Flors Sirera?  La Flors Sirera va ser assassinada a Ruanda mentre exercia d’infermera. El seu nom simbolitza el compromís valent de no resignar-nos a les injustícies i la impunitat. És un humil homenatge a totes les persones que es juguen la vida per aportar el seu granet de sorra en la construcció d’un món millor.

Tot i que la Flors, va néixer a Tremp, des de petita va viure a Manresa amb la seva família. Diplomada en infermeria, ben aviat va mostrar la seva sensibilitat i compromís cap a les persones més vulnerables. La seva professió i les seves inquietuds vers un món més just, la van portar a col·laborar amb Metges del Món a l’Àfrica Subsahariana. El 18 de gener de 1997 va morir assassinada a Rwanda, juntament amb dos cooperants més. Havien estat testimonis incòmodes de les matances i abusos que patia la societat civil. Amb la mort de la Flors i els seus companys, moltes persones van descobrir la tasca quotidiana i silenciosa de moltes persones anònimes que ofereixen la seva professió, la seva energia i la seva esperança a pobles desfavorits.

Querella Flors Sirera

Des de l’any 2005, l’Ajuntament de Manresa dóna suport al procés judicial promogut pel Fòrum de la Veritat i la Justícia als Grans llacs perquè aquests crims no quedin impunes. La investigació dels assassinats dels cooperants espanyols, simbòlicament vol aclarir també els genocidis a la zona que han comportat milions de morts i ha estat un dels més cruents dels s. XX.

El procés judicial incrimina a diferents alts càrrecs del govern rwandès i ha patit diferents pressions perquè quedés desestimat, entre elles la Llei de Reforma de Poder Judicial que posa pals a les rodes a la justícia transnacional.

Tot i així és un procés que continua obert i que també té la funció de posar la mirada en el règim ruandès amb la finalitat de limitar la impunitat i la vulneració dels drets humans. Ha estat també una manera d’intentar protegir  les persones opositores al règim que pateixen dures represàlies.

On som

C/Saleses,10
Manresa
938724496
florssirera@ajmanresa.cat

Horari d’atenció al públic:
Dilluns i dijous d’11 a 14 h
Dimecres de 17 a 19 h

X