Educació en valors i consum conscient

Consum i transformació

Creiem en el poder de cadascun de nosaltres en influir en les realitats que no ens agraden des de les nostres actuacions quotidianes: el nostre estil de vida condiciona directament el món on vivim. Hem de creure en el poder de transformacions de la  nostra forma de viure.

Saps qui cus la roba que portes? Saps on van els teu estalvis? Saps que hi ha en una tassa de cafè? Són preguntes que determinen el món on vivim.

Les activitats de sensibilització donen a conèixer la importància de la sobirania alimentària, d’ un model agroalimentari sostenible, del comerç de proximitat i del comerç just i de la banca ètica.

Cafè Manresa i Comerç Just

El model de Cooperació que impulsem des de Manresa es basa en crear relacions equilibrades i respectuoses entre persones i països. Per això, la difusió del comerç just ha esdevingut una eina imprescindible d’eradicació de la pobresa, ja que vol incidir directament en les causes que provoquen conflictes i desigualtat: els abusos del model convencional de comerç internacional

El comerç just esdevé una alternativa imprescindible:

  • Bo per als productors i productores (respecte dels drets humans en tota la cadena de producció)
  • Bo per a la comunitat (part dels beneficis es reinverteixen en projectes al territori)
  • Bo per al consumidor i consumidora per la qualitat del producte (ecològic i saludable)
  • Bo per al planeta (producció ecològica i respecte mediambiental)

CAFÈ Manresa és una mostra del compromís de la nostra ciutat amb el comerç just. Per què el cafè?

  • Després del petroli, és el segon producte que mou més diners al comerç internacional.
  • De la seva  producció viuen 100 milions de persones. Si el preu no és just, els camperols i camperoles no poden subsistir amb el seu treball i es genera misèria i desplaçaments forcats
  • Tot i que el cafè es produeix a diferents països del sud, el preu del producte és marca als centres de poder econòmic dels països del nord.

El compromís del comerç just és oferir una alternativa viable per als productors i productores. El cafè de comerç just té una acreditació internacional que avala que s’ha pagat un sou just, que no hi ha explotació infantil i que es respecten els drets de gènere, la cohesió social i el medi ambient.

Per a difondre el comerç just, Manresa participa a la Xarxa de Cafè Ciutat formada per 11 municipis compromesos amb el comerç just com a una bona pràctica que transforma les desigualtats. Cada municipi compta amb un cafè de comerç just amb el nom de la ciutat.

D’on ve el Cafè Manresa?

Cooperativa de Mujeres de Union de la Selva (Chiapas, Mèxic): la cooperativa aglutina 1.400 petites productores indígenes. Es va formar l’ any 1980 com a resposta a problemes comuns dels camperols i en un esforç tant per assegurar preus justos pel seu cafè com per mantenir els seus recursos naturals (sòl, aigua, flora i fauna), deteriorats pels efectes de les pràctiques modernes del monocultiu. El cultiu orgànic que practiquen es basa en el seu coneixement tradicional i treballen per preservar la biodiversitat i enfortir l’ equitat de gènere. Es pot trobar Cafè Manresa a totes les màquines de vènding municipals i es pot adquirir a la Botiga de Comerç Just (C/Urgell, 14) i a Mengem Bages (Ctra. Pont de Vilomara, 122).

Festa del Riu, Cultura i Economia transformadores

Una celebració de ciutat a la llera del riu que agrupa les ganes de crear societats diferents: pots venir a gaudir del dia o participar més activament com a voluntariat o mostrant la teva experiència!

Aquesta iniciativa té l’origen en les primeres fires de comerç just i inclusió social que es celebraven entorn el dia internacional del comerç just al mes de maig i en la Festa del Riu que es va iniciar l’any  2018 en el marc de  Manresa Capital de Cultura.

https://www.festadelriu.cat/index.php/la-festa

Banca Ètica

La banca ètica és un heterogeni conjunt d’entitats bancàries especialitzades en el finançament dels col·lectius més desafavorits, les entitats d’economia social, les ONG i les empreses més responsables amb el seu entorn humà, social i ecològic. Aquestes només inverteixen en aquells negocis rendibles que representen un benefici social i mediambiental i que aporten una millora de la societat.
Coneix les alternatives perquè els teus estalvis formin part d’una banca “neta”:

 

Per què?
“3 de 4 armes no es podrien fabricar sense les inversions de la banca”

X