És temps d’una economia de la gent

  • L’1% de les empreses controla i explota el 40% del capital mundial. Però l’Economia Social i Solidària creix com a alternativa de dignitat humana i respecte ambiental, amb el 10% de la població treballadora (Credit Suisse, 2021 i Alianza Cooperativa Internacional, 2022).

 

Davant aquest model empresarial capitalista, mercantilitzat i extremadament perjudicial, s’ha anat construint un model econòmic que vol respondre a les necessitats humanes, socials i ecològiques des de pràctiques ètiques, justes, respectuoses i amb valors: l’Economia Social i Solidària (ESS). Amb 3 milions de cooperatives i un 10% de la població empleada al món, l’Economia Social i Solidària continua creixent com l’alternativa a aquest sistema (Alianza Cooperativa Internacional, 2022).

Els avantatges i els impactes positius de l’ESS en la societat són molts. 

Per una banda, genera feina estable i de qualitat, adaptant-se als nous temps i creixent de manera sostenible, i treballa arrelada al territori, cohesionant i emprenent amb valors. A més, les empreses de l’economia social i solidària han demostrat ser molt més resilients en temps de crisis. De fet, durant la crisis del covid-19 tots els sectors de l’Economia Social i Solidària han aconseguit mantenir o augmentar els llocs de treball, tot i la caiguda d’ingressos.

Altres aspectes positius de l’ESS: 

  • Menors forquilles salarials i una política de lucre més igualitària
  • Democràcia i equitat interna
  • Respecte del medi ambient i polítiques de sostenibilitat ambiental
  • Utilització de les finances ètiques
  • Compromís social i cooperació 
  • Qualitat laboral 

 

Vols formar-ne part?
Contacta amb Bages Economia Social i Solidària

 

Enllaços a alternatives des de Manresa i Catalunya:

Festa del Riu

Pam a pam, mapa de l’Economia Solidària

Mapa de l’ESS del Bages

 

TORNA A LA WEB DE TEMPS DE CANVI

 

Fonts i enllaços: 

Alianza Cooperativa Internacional

Balanç Social de la XES

Credit Suisse, 2021.

X