01 des. El reconeixement a l’activista Domènec Cucurella i l’estrena d’un documental sobre cooperació, eixos centrals del Dia Internacional dels Drets Humans
Divendres, 10 de desembre, Dia internacional dels Drets Humans, l’Ajuntament entregarà, a títol pòstum, la Medalla de la Ciutat al Mèrit a la Solidaritat a Domènec Cucurella i estrenarà un documental amb motiu dels 25 anys de funcionament del Consell Municipal de Solidaritat.
La regidoria de Cooperació de l’Ajuntament de Manresa ha preparat diferents activitats amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans que se celebrarà el divendres 10 de desembre. Un any més, la programació és fruit del treball conjunt amb el Consell Municipal de Solidaritat.
El programa consta d’un acte central que tindrà lloc el mateix dia 10 de desembre a les 19 h a l’auditori de la Plana de l’Om i la presentació de dues exposicions que resumeixen temes centrals del treball per a la cultura del pau que es realitza des del Consell Municipal de Solidaritat de Manresa.
Tots els detalls de la programació han estat presentats avui per Jamaa MBarki El Bachir, regidor de Nova Ciutadania i Cooperació de l’Ajuntament de Manresa; Bernat Marré, dinamitzador de la Casa per la Solidaritat i la Pau, Flors Sirera; Alba Oliveras, membre de Justícia i Pau; i Pilar Trasserra, representant de la Comissió Permanent del Consell. Hi ha assistit també Fina Farrés, membre de l’Associació Inshuti; i Rosa de Paz, tècnica del programa de Solidaritat de l’Ajuntament de Manresa.
Jamma Mbarki ha explicat els trets més importants de la commemoració i ha posat en valor el treball històric del Consell. El regidor ha assegurat que el treball de cooperació està totalment vigent “perquè les dificultats al món no s’han acabat, al contrari, s’han agreujat després de la pandèmia” i ha subratllat que “molts governs han aprofitat la Ciovid-19 per limitar drets que s’havien aconseguit”.
Bernat Marré ha ressaltat el treball continu de sensibilització que realitza des de Manresa i especialment a les escoles i instituts per “generar un canvi de mentalitat”. Alba Oliveras ha fet èmfasi en el treball realitzat pel Consell durant els seus 25 anys: “un gran projecte i un bon trajecte”, que ajuda a conscienciar sobre el respecte dels drets humans i la cultura de la pau “utilitzant diferents llenguatges i adaptat a diferents col·lectius. Finalment, Pilar Trasserra ha lloat la figura de Domènec Cucurella que “amb aquell somriure i serenor va treballar en pro de tots aquells que més ho necessiten”. Trasserra ha afirmat que “un altre món és possible” i ha afegit que si bé la caritat amb altres països és necessària, la transformació important “és la nostra manera de fer aquí, a casa nostra, una actitud que repercutirà en una humanitat més justa, solidària i igualitària”.
Medalla de la Ciutat a Domènec Cucurella
Si bé cada any la celebració del Dia Internacional dels Drets Humans és significativa per a l’àmbit de la Cooperació i la justícia global, aquesta edició és especial, ja que es commemoraran dos aspectes importants. Per una banda, el reconeixement a la figura de l’activitat manresà Domènec Cucurella Comellas i, per altra banda, la celebració dels 25 anys de treball del Consell Municipal de Solidaritat.
Té molt de sentit unir en un mateix acte les dues commemoracions, ja que l’activista Domènec Cucurella –que va morir el setembre passat – ha estat una figura clau en les diferents etapes de funcionament del Consell. El seu tarannà i compromís ha fet que fos una figura molt estimada i de consens que ha ajudat al fet que entitats i persones diferents trobessin la manera de treballar conjuntament per fer de Manresa una ciutat més sensible i solidària. Per aquest motiu i per tota la trajectòria vital del Domènec, a l’acte del dia 10 es farà l’entrega a títol pòstum de la Medalla de la Ciutat al Mèrit a la Solidaritat.
Dia Internacional dels Drets Humans
Al mateix acte del dia 10, es presentarà el documental “LLAVOR per a la justícia global”, un audiovisual elaborat de forma participativa amb les entitats del Consell Municipal de Solidaritat i dirigit per Triebfilms. L’objectiu és donar a conèixer el model de cooperació de la nostra ciutat i en quins principis se sustenta, per tal de superar visions assistencialistes i reflexionar plegats sobre els principals reptes del segle XXI.
El documental ha estat la proposta que ha trobat el Consell Municipal de Solidaritat per celebrar més de 25 anys de treball i recordar la tasca d’un òrgan que va ser el primer consell sectorial de participació ciutadana que es va crear a la ciutat. L’aniversari dels 25 anys es va complir el novembre de 2020, però el context ha fet posposar la celebració a l’any 2021. Si bé es farà una mica d’història de l’evolució del Consell durant tots aquests anys. L’objectiu principal és motivar la ciutadania a conèixer més de prop el perquè de la Cooperació Internacional, com aquesta impacta a les nostres vides i les eines que tenim per millorar el nostre entorn.
L’acte comptarà amb una cloenda musical a càrrec de Berta Sala i Martí Riera. L’activitat és gratuïta, però caldrà reservar entrada a la taquilla o a la web del Kursaal al següent enllaç: https://www.kursaal.cat/programacio/altres-actes
Exposicions
La programació es completa amb dues exposicions que reforçaran els continguts que s’exposaran al documental. Una de les exposicions –Cara a cara amb les violències. Relats de resiliència a Centreamèrica– és de gran format i es muntarà a peu de carrer per fer-la més accessible a la ciutadania i la segona –Ni nord ni sud, treballant per la Justícia Global– és un recull de la tasca del Consell Municipal de Solidaritat i es podrà visitar a l’Espai Plana de l’Om.
Passeig Pere III-Crist Rei, del 2 al 21 de desembre
‘Cara a cara amb les violències. Relats de resiliència a Centreamèrica’. A través de la fotografia i d’entrevistes, la mostra fa un recorregut per les múltiples cares de les violències que afecten la vida quotidiana a tres països de Centreamèrica, coneguts com el Triangle Nord: El Salvador, Guatemala i Hondures.
L’experiència de molts col·lectius que treballen per prevenir la violència i conèixer les causes que la provoquen, ens serveix per aprendre i treballar amb més força per reduir aquestes situacions a la nostra pròpia societat. L’escalada de violències ens demana valorar les experiències que ens aporta l’exposició i trobar camins per enfortir la cultura de la pau.
En societats on són massa freqüents extorsions, violacions, segrestos, assassinats…, no es deixa de treballar per reduir la violència estructural. L’exposició dona veu als protagonistes de diferents projectes educatius i de sensibilització.
L’exposició està cedida per l’ICIP (Institut Català Internacional per la Pau) i està elaborada per RUIDO Photo, organització formada per professionals de la imatge i el periodisme, dedicada a la sensibilització de problemàtiques socials i a l’educació a través de la fotografia documental.
Espai Plana de l’Om, del 9 al 19 de desembre
Ni nord ni sud, treballant per la Justícia Global. Mostra gràfica de 25 anys de treball del Consell Municipal de Solidaritat.A l’espai es podran visitar diferents materials de sensibilització que el Consell ha elaborat durant els seus ja més de 25 anys de funcionament. La justícia mediambiental, el rol social de les dones en les transformacions i millores col·lectives, el dret al refugi, el consum conscient… seran alguns dels temes que radiografien la nostra realitat . Els materials combinen eines que ajuden a analitzar les causes de les desigualtats, però sobretot destaquen tot allò que hi ha al nostre abast per a millorar la realitat tant local com global.
Les activitats formen part del Pla d’Educació per la Ciutadania Global que es promou des del Consell Municipal de Solidaritat amb el suport de la Diputació de Barcelona i treballa especialment l’ODS 16 (Pau, Justícia i Institucions sòlides).
25 anys de Consell Municipal de Solidaritat
El mes de novembre de 2020, el Consell Municipal de Solidaritat va complir 25 anys de funcionament. Un bon trajecte ple de reptes per fer de la nostra ciutat, un municipi més compromès amb el treball per la justícia.
Han estat moltes les entitats que han participat durant aquests anys, en concret 38 ONGD i el mateix Ajuntament de Manresa. Aquesta diversitat ha fet madurar i enriquir els continguts dels plans d’educació per la ciutadania global. La difusió de les temàtiques de drets humans i de cultura de pau, ha estat un dels eixos principals. El Consell utilitza diferents llenguatges (teatre, xerrades, arts plàstiques, tallers…) i s’adapta a diferents col·lectius, però especialment s’aprèn conjuntament de les contraparts i de les xarxes internacionals. Per això, els actes que es presenten volen ser també un agraïment a totes les entitats i institucions que han donat suport al Consell durant alguna de les etapes del seu funcionament.
No Comments