És temps d’un comerç just

EL COMERÇ JUST A TAULA

Consumint en aquest establiment estàs col·laborant a que Manresa sigui

CIUTAT PEL COMERÇ JUST!

Manresa amb el Comerç Just (1/3)

Just fa un any, Manresa va ser reconeguda com el primer municipi català del comerç just, una distinció atorgada pel programa internacional Fair Trade Towns, que ha impulsat una xarxa de 2.200 ciutats a tot el món, de més de 30 països.

L’Ajuntament de Manresa ha posat en marxa per segon any consecutiu una campanya per promoure el comerç just a la ciutat en la qual s’hi ha adherit 15 bars i restaurants de la ciutat. Tots ells promouran i potenciaran els productes de comerç just a través d’elements visuals en els establiments i oferiran productes com te o infusions a les cartes amb sucre de comerç just. La campanya “El comerç just a taula” durarà fins al 7 de gener.

Els restaurants que s’hi han adherit s’identificaran amb un cartell a la porta de l’establiment i pararan taula amb estovalles individuals i posagots en els quals es podran llegir els principis del comerç just que, entre altres, destaca per oferir productes ecològics, de qualitat, elaborats respectant els drets de les persones treballadores, garantint l’equitat de gènere i evitant l’explotació infantil. Els restaurants adherits a la campanya són: 9 Jutjats, el Kursaal, La Pineda, Vermuteria Santa Rita, L’Alzina, Porta Ferro, Toni’s, El Graner, Cal Manel, El Vermell, El Garitu, l’Englantina, Las Vegas, Oryza i La Taverna 1913.

La campanya, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, també es podrà veure a xarxes socials on es publicaran vídeos que promouen els principis del comerç just.

Al principi d’aquest text en pots veure el primer amb en Tortell Poltrona. El següent el protagonitza en Manel Camp, en Natxo Tarrés, Sara Roy i Marcel Gros, així com de comerciants de la ciutat que venen productes procedents del comerç just:

Manresa amb el Comerç Just (3/3)

Just fa un any, Manresa va ser reconeguda com el primer municipi català del comerç just, una distinció atorgada pel programa internacional Fair Trade Towns, que ha impulsat una xarxa de 2.200 ciutats a tot el món, de més de 30 països.

La campanya també es podrà seguir en el marc del saló de Nadal Campi qui Jugui on hi haurà taller de sensibilització sobre el comerç just.

Prèviament a l’inici de la campanya als restaurants, el consistori ha fomentat el comerç just durant la fira de Santa Llúcia amb una xocolatada i l’espectacle infantil “Al teu cau, quin cacau hi cau?”.

Just fa un any, Manresa va ser reconeguda com el primer municipi català del comerç just, una distinció atorgada pel programa internacional Fair Trade Towns, que ha impulsat una xarxa de 2.200 ciutats a tot el món, de més de 30 països.

TRIA COMERÇ JUST

Com explicar les immenses desigualtats al planeta, després de més de 500 anys de creixent globalització i d’un intercanvi mundial de sabers, productes i serveis entre totes les societats? Tenim una economia estructurada sobre la injustícia en les relacions econòmiques i laborals. A més de la concentració de les propietats i els capitals, el treball precari s’expandeix. Fins i tot a Europa, malgrat la mitjana d’ingressos és prou digna (Idescat, 2022), els salaris més baixos sovint no permeten satisfer necessitats bàsiques. Tanmateix, als països empobrits d’altres continents la precarietat és dramàtica i generalitzada. I el comerç internacional dominant opera sobre la base de salaris que reprodueixen la pobresa.

La bretxa d’ingressos entre classes socials i entre països és indignant i rebasa qualsevol justificació per diferències de productivitat o cost de vida, considerant que els mètodes productius i el preus de moltes mercaderies tendeixen a globalitzar-se. 

Prenem l’exemple de la roba.

El grup espanyol Inditex va obtenir beneficis nets de 300 milions d’euros mensuals aquest any (Forbes, 2022). Però, les treballadores de les multinacionals de la moda no participen d’aquests beneficis, sinó que, més aviat, els generen. Guanyen uns 1100€ mensuals a Catalunya i poden arribar a la miserable quantitat de 100€ mensuals en molts tallers d’Àsia (OIT, 2022). Allà, majorment hi treballen dones (i nenes i nens) sense contracte, prestacions ni seguretat de cap tipus, com va mostrar la tragèdia mortal dels tallers del Rana Plaza, a Bangladesh (RTVE, 2014). Amb aquests costos laborals de miseria i aquests beneficis empresarials estratosfèrics, les consumidores d’Europa i el món comprem la nostra roba. Pot haver intercanvis equitatius amb semblants diferències d’ingressos?

Una altra experiència al nostre abast: el cafè.

Aquest producte entra al 80% de les nostres llars, però es produeix a països empobrits. Té tanta importància al mercat internacional que representa el segon producte mundial en volum d’importació. D’aquest intercanvi depenen 25 milions de camperols i camperoles al món i les seves famílies. Pagar un preu just per a la producció impacta directament en els seus drets fonamentals, però les multinacionals milionàries de marques ben conegudes no ho troben transcendent. Tenim opcions: cafè de comerç just. Si vols pots conèixer el Cafè Manresa, provinent de cooperatives de dones de Mèxic. Millorar el món amb un gest tan senzill com escollir el cafè que prenem.

Lluitem pels drets laborals i el treball decent a tot el món, i promovem el Comerç Just en mercaderies internacionals com la roba, el cafè, el cacau, el té o el sucre.

El Comerç Just impulsa de forma directa intercanvis amb certs principis bàsics:

  • Pagament de preus justos.
  • Condicions de treball dignes.
  • Prefinançament i estabilitat comercial.
  • Organització democràtica de la producció.
  • Sense explotació infantil.
  • Amb igualtat de gènere.
  • Respecte del medi ambient.
  • Productes de qualitat.
  • Informació a les consumidores.

 

A Manresa, fem créixer el compromís amb el Comerç Just, poc a poc i des de fa dècades, amb la botiga especialitzada i altres espais de venda, amb el Cafè Ciutat, amb campanyes culturals, educació escolar i altres accions, que ara ens fan Ciutat pel comerç just en el marc del programa internacional Fair Trade.

T’interessa participar del Comerç Just?
Contacta amb Manresa Justícia Global

Enllaços a alternatives des de Manresa:

TORNA A LA WEB DE TEMPS DE CANVI

Fonts: 

Idescat, 2022. Salari brut a Catalunya
Idescat, 2022. PIB per habitant

OIT, 2022. Tendències de l’ocupació, els salaris i la productivitat en el sector del vestit a l’Àsia

Forbes: Inditex bate récords de ventas y beneficios

RTVE, 2014. Sobrevivir a la catástrofe

X