És temps de cuidar i compartir el planeta

Confonem la felicitat amb el consum d’objectes i experiències?

Si tot el món consumís la mitjana europea de materials i energia, ens caldrien 3 planetes Terra segons els comptes de la Petjada Ecològica (Global Footprint Network, 2022).

Dit en plata: en el mercat global actual, les classes altes i mitjanes d’Europa estan consumint els recursos i els sistemes de vida d’altres societats i de les noves generacions. Inclós el clima. Parlem d’hàbits consumistes de certes classes: viatges en avió, excessiu ús del cotxe, compra de joies, canvis freqüents de roba per raons moda, o canvi de dispositius electrònics per tendència, excessiu consum de carns o malbaratament d’aliments. El cas de Barcelona pot ser un bon exemple (ODG, 2022). De l’altre cantó, hi ha persones que a tot el món lluiten pels recursos essencials per satisfer necessitats bàsiques d’aigua potable, alimentació nutritiva, salut, habitatge digne, energia o vestit.

Contra aquesta insostenibilitat i desigualtat, a Manresa promoven diferents activitats educatives i pràctiques per un bon viure amb consum conscient i justícia social i ambiental, com tallers escolars, fires o campanyes culturals a diferents llocs de la ciutat. Per exemple, la Campanya de Consum Conscient, ‘Ecoviure o la Festa del Riu. També altres entitats con Meandre i el CAE promouen un gaudi sostenible i compartit a Manresa, aprofitant i cuidant l’anella verda de la ciutat, o amb projectes de lleure i diversió compartida.

Què és el que realment ens fa feliços? Imagina’t: tu i jo, contents amb allò necessari, amb menys consum però més pau, salut, temps lliure, amor, creativitat, arts, jocs i alegries… I així cada dia més persones arreu del món. No sé, pensa-t’ho. 

T’imagines el canvi i el vols impulsar?
Contacta amb Manresa Justícia Global

 

Alternatives des de Manresa al Món

Accions pel Consum Conscient a Manresa

Activitats del CAE – Serveis socioculturals

Associació Meandre

Revista de Consum Conscient Opcions

Enginyeria Sense Fronteres

Tallers educatius per primària i secundària: eduperlapau@ajmanresa.cat 

 

Fonts i enllaços: 

Global Footprint Network, 2022. Dades internacionals i calculadora personal

ODG, 2022. Alguns impactes ambientals de Barcelona i Catalunya al món

 

TORNA A LA WEB DE TEMPS DE CANVI

X