És temps de conviure amb pau

Els éssers humans som essencialment socials. La interacció entre nosaltres és imprescindible pel benestar personal i col·lectiu. Convivim en aquest planeta i estem interconnectats pels ecosistemes, les economies, la cultura, la política o les relacions més personals. Ara bé, també som essencialment diversos i, freqüentment, la convivència no és fàcil, perquè certes diferències socials, culturals o econòmiques solen generar conflictes. Per construir la pau cal treballar per tal què la convivència sigui més harmoniosa, tot cultivant el respecte, afavorint al diàleg i reforçant la solidaritat entre persones i col·lectius diferents. 

Jordi Armadans, al seu llibre “Pau, el valor de la vida als nostres dies”, ens recorda que al món s’inverteix 12 vegades més en armament que en cooperació internacional.

La paraula ‘vida’ destaca en el subtítol. Tal i com ell va comentar en una entrevista, “darrera moltes pàgines del llibre hi ha la inquietud i l’astorament per la quantitat de menyspreu de la vida humana que detectem cada dia. I per la incoherència de moltes mesures que adoptem que no combaten prou aquest menyspreu. Però a la vegada també hi ha molts exemples, dels quals no sempre tenim constància, de l’enorme quantitat d’empatia i solidaritat de les persones envers altres persones. Aquest és un capital del qual no sempre som conscients. Gent que amb anonimat i sense esperar res, són petits herois”. 

La convivència pacífica és una realitat i una pràctica de milions de persones, que cal fer cada dia més àmplia. Hi ha campanyes per la cultura de pau, per la reducció de les despeses en armament, o entitats i projectes de cooperació internacional per a la millora de la vida de la gent arreu del món. 

Vols saber-ne més i participar?
Contacta amb Manresa Justícia Global

 

Enllaços a alternatives des de Manresa

Accions per una Cultura de Pau

Línia d’acció de Cooperació Internacional de Manresa

Tecnologies lliure de conflicte: Desarma les teves compres

Banca Armada: Desarma els teus diners

Finances Ètiques (FETS)

Objecció Fiscal a la despesa Militar

Justícia i Pau

Inshuti: Memorials dels conflictes oblidats, tallers Coltan: La Guerra a les teves mans

Tallers educatius per primària i secundària: eduperlapau@ajmanresa.cat 

 

TORNA A LA WEB DE TEMPS DE CANVI


Fonts i enllaços: 

Pau: el valor de la vida als nostres dies

Entrevista Jordi Armadans

Centre Delàs: Recerca i Acció per la Pau i el Desarmament

X