Cafè Manresa i Comerç Just

El model de Cooperació que impulsem des de Manresa es basa en crear relacions equilibrades i respectuoses entre persones i països.

Per això, la difusió del comerç just ha esdevingut una eina imprescindible

És un model de consum responsable que contribueix al desenvolupament global i local sostenible i equitatiu, afavorint a l’eradicació de la pobresa, ja que vol incidir directament en les causes que provoquen conflictes i desigualtat: els abusos del model convencional de comerç internacional.

El comerç just esdevé una alternativa imprescindible:

  • Bo per als productors i productores (respecte dels drets humans en tota la cadena de producció)
  • Bo per a la comunitat (part dels beneficis es reinverteixen en projectes al territori)
  • Bo per al consumidor i consumidora per la qualitat del producte (ecològic i saludable)
  • Bo per al planeta (producció ecològica i respecte mediambiental)

CAFÈ Manresa és una mostra del compromís de la nostra ciutat amb el comerç just. Per què el cafè?

  • Després del petroli, és el segon producte que mou més diners al comerç internacional.
  • De la seva  producció viuen 100 milions de persones. Si el preu no és just, els camperols i camperoles no poden subsistir amb el seu treball i es genera misèria i desplaçaments forçats
  • Tot i que el cafè es produeix a diferents països del sud, el preu del producte es marca als centres de poder econòmic dels països del nord.

El compromís del comerç just és oferir una alternativa viable per als productors i productores. El cafè de comerç just té una acreditació internacional que avala que s’ha pagat un sou just, que no hi ha explotació infantil i que es respecten els drets de gènere, la cohesió social i el medi ambient.

Per a difondre el comerç just, Manresa participa a la Xarxa de Cafè Ciutat impulsada per LaCoordi, formada per 11 municipis compromesos amb el comerç just com a una bona pràctica que transforma les desigualtats. Cada municipi compta amb un cafè de comerç just amb el nom de la ciutat, sent alhora un referent en el marc de la Compra Pública Ètica i el primer cafè de comerç just a l’Estat Espanyol.

Per a més informació

D’on ve el Cafè Manresa?

Cooperativa de Mujeres de Unión de la Selva (Chiapas, Mèxic): la cooperativa aglutina 1.400 petites productores indígenes. Es va formar l’ any 1980 com a resposta a problemes comuns dels camperols i en un esforç tant per assegurar preus justos pel seu cafè com per mantenir els seus recursos naturals (sòl, aigua, flora i fauna), deteriorats pels efectes de les pràctiques modernes del monocultiu. El cultiu orgànic que practiquen es basa en el seu coneixement tradicional i treballen per preservar la biodiversitat i enfortir l’ equitat de gènere. Es pot trobar Cafè Manresa a totes les màquines de vènding municipals: Centre d’Iniciatives per l’Ocupació, Biblioteca del Casino de Manresa, Casa Consistorial,  Escola d’Art, Palau Firal i Policia Local).

Si voleu conèixer el projecte i implementar a empreses i entitats interessades, concerteu entrevista amb el personal municipal de Cooperació.

EL PODER DEL NOSTRE CONSUM

TRIA COMERÇ JUST

Aquí trobaràs enllaços a diferents establiments de Manresa que col·laboren oferint productes de
Comerç Just internacional, com ara xocolates, cafè, sucre o altres, així com també iniciatives amb botigues on-line de Comerç Just.

PRINCIPIS BÀSICS DEL COMERÇ JUST:

+ Pagament de preus justos
+ Condicions de treball dignes
+ Drets de la infància
+ Igualtat de gènere
+ Respecte del medi ambient
+ Prefinançament i estabilitat comercial
+ Organització democràtica de la producció
+ Inversió social dels ingresos
+ Productes de qualitat
+ Informació a les consumidores

ENLLAÇOS A BOTIGUES ON-LINE D’AQUESTS PROJECTES:

SUPERCOOP
ALTERNATIVA 3
MENGEM BAGES
ETHIQUABLE
OXFAM INTERMON
ALECO
GIRASOL
SOM NATURALS
L’INGREDIENT
VERITAS MANRESA

ALGUNS CATÀLEGS DE COMERÇ JUST PER DESCARREGAR:

EQUIMERCAT
ALTERNATIVA 3
IDEES DE COMERÇ JUST

Manresa amb el Comerç Just (1/3)

Just fa un any, Manresa va ser reconeguda com el primer municipi català del comerç just, una distinció atorgada pel programa internacional Fair Trade Towns, que ha impulsat una xarxa de 2.200 ciutats a tot el món, de més de 30 països.

X